Ing. Hana Málková, Ing. Lenka Vymlátilová
Jistě jste se již někdy setkali s žertovnými poznámkami přicházejícími mnohdy na účet člověka, který právě snědl něco luštěninového. Bohužel luštěniny mají ze společenského hlediska skutečně nepříliš slavnou pověst. A mnoho lidí je právě z důvodu následků, které po konzumaci luštěnin často přicházejí, raději vůbec nekonzumuje. Což je obrovská škoda!
Jelikož luštěniny jsou skutečně nutričně bohatou a v mnoha ohledech velmi vhodnou potravinou, o kterou by téměř žádný jídelníček neměl být ochuzen, rozhodli jsme se ujmout role bořičů mýtů a pokusíme se vám ukázat, že nadýmání nemusí konzumaci luštěnin nutně doprovázet. Chce to jen znát pár základních pravidel správné úpravy luštěnin.
Nadýmání způsobují především přítomné nestravitelné oligosacharidy, které není lidský organismus schopný štěpit v tenkém střevě a jsou tedy rozkládány až střevní mikroflórou ve střevě tlustém za vzniku plynů.
Pokud byste se rádi o těchto látkách dozvěděli trochu více informací, přečtěte si následující článek.
Nadýmání – jak se ho zbavit?
Jakými způsoby lze tedy s nadýmáním po konzumaci luštěnin bojovat?
- Už jste někdy přemýšleli nad tím, proč je u většiny luštěnin doporučeno je před samotným vařením namáčet? Není to jen z toho důvodu, aby se následně uvařily rychleji. Oligosacharidy, které jsou zodpovědné za nadýmání, jsou totiž látky rozpustné ve vodě. To znamená, že máčením luštěnin dochází k jejich částečnému vyluhování do vody. Je tedy důležité, abyste vodu, ve které jste luštěniny máčeli, slili, a následně vařili ve vodě nové. Pokud chcete být skutečně důkladní, můžete vodu během máčení několikrát vyměnit. Rozhodně se tedy v tomto případě nedržte doporučení, které se může nacházet v některých receptech či na obalech, a to že byste danou luštěnin měli uvařit ve stejné vodě, ve které jste ji namáčeli. Vitamíny rozpustné ve vodě, o které tímto postupem také přijdete, snadno doplníte z čerstvé zeleniny a po nadýmání se Vám asi příliš stýskat nebude. :-)
- Velmi dobrou volbou při boji s nadýmáním je nechat luštěniny naklíčit. Během procesu klíčení totiž klesá obsah problematických oligosacharidů až o 80 %. A to už rozhodně stojí za zvážení.
- Každý člověk je jinak citlivý. Někomu nedělá problém sníst plný talíř hrachové kaše a nepociťuje sebemenší problémy, někdo se naopak cítí nadmutý jen při pouhém pohledu na luštěniny. Pokud tedy na luštěniny nejste zvyklí, zařazujte je do jídelníčku postupně. Ze začátku stačí menší množství, pomalu pak můžete porce navyšovat. Vaše střeva si na přísun luštěnin časem navyknou.
- Vašemu trávení mohou pomoci i různé bylinky (šalvěj, saturejka, bazalka aj.) nebo mořské řasy. Začátečníkům lze doporučit NORI vločky. Jejich použití je velmi jednoduché a v pokrmu vypadají jako petrželka.
Vyzkoušejte a posuďte sami, co na vás a vaše střeva bude fungovat nejlépe!
Komentáře je možné psát až po přihlášení.